Kobza Miklós

  • Judo edző

1987-ben ismerkedtem meg a Judoval mint küzdősporttal és 1999-ig versenyszerűen sportoltam. Számos Magyar Bajnoki érem mellett, több korosztályos nemzetközi eredményekkel is rendelkezem. Az aktív sportpályafutás befejezése után a Budapesti Honvéd S.E. Judo szakosztályában kezdtem edzőként gyerekekkel foglalkozni.

Előszór óvodás korúakkal, majd később versenyző korúakkal is. Tanítványaim közül számos Magyar Bajnoki érmes versenyző került ki a diák, a serdülő és az ifi korosztályokban egyaránt. Jelenleg is a Budapesti Honvédban dolgozom, mint edző és a serdülő korosztály felkészítését vezetem.

Néhány szó a Judoról: Japánban a testnevelési rendszer az óvodától az iskoláig a Judora van felépítve. Ez az egyik legjobban elterjedt küzdősport, amit már kisgyermekkortól kezdve is lehet oktatni. Ennek fő oka pedig abban áll, hogy a kialakított képzési rendszernek köszönhetően a gyerekek már egész kicsi korukban megtanulják azt, hogy hogyan kell a testi épségüket hatékonyan védeni az esetlegesen, váratlanul bekövetkező mindennapos szituációk alkalmával.

Ne gondoljunk most itt nagy dolgokra, hanem csak arra, hogy hányszor kerülhet egy nap olyan helyzetbe a gyerekünk, amikor mondjuk nem tudja elkerülni azt, hogy elessen. Megbotlik az udvaron, elcsúszik az úton, vagy hasonló esetek. A Judo oktatása pedig pont az eséstechnikák elsajátításával kezdődik. Megtanulják, hogy hogyan kell védeni a gerincvonalat, és a fejet. Ezek mellett természetesen nagy hangsúly kerül a szellemi képzésre is, a küzdőképesség fejlesztésére, az önbizalom, akaraterő növelésére, és nem utolsósorban a közösségben gondolkodás élményének a megismertetésére. Tulajdonképpen a Judo az egyetlen testnevelési rendszer, amely kiemelten foglalkozik az esések tanításával és igyekszik ezt kicsit játékos formába önteni, hogy a gyerekek lehetőleg élvezettel végezzék.

A foglalkozások tartalma: a Judo sportág alapjai, eséstechnika tanulása, törzsizom erősítő gyakorlatok, küzdelmi jellegű játékok, labdás, fogó-, és szerepjátékok, mozgáskoordináció fejlesztő gyakorlatok és általános gimnasztikai elemek. A Judot javasolják lányoknak és fiúknak egyaránt. Jó hatással van a hiperaktív gyermekekre is. A kétoldalas terhelés miatt a gerincferdülés elleni küzdelem egyik legjobb eszköze, de javasolják még félénk, önbizalom hiányban szenvedő gyermekeknek is.